Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Προσώπων

Η 18η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), που σκοπό έχει  να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Στην πλειοψηφία τα θύματα της εμπορίας είναι γυναίκες και παιδιά και στις πλείστες των περιπτώσεων γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Δυστυχώς, τα κρούσματα στην Κύπρο είναι πολλά και καθημερινά, ενώ αρκετά από αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται γιατί τα θύματα δεν τολμούν να μιλήσουν. Παρόλες τις προσπάθειες  που γίνονται, ως κράτος έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο.


Για αυτό και άμεσα, η Πολιτεία, χρειάζεται να προχωρήσει σε μέτρα όπως:


  • Αποτελεσματική διερεύνηση, δίωξη και καταδίκη των διακινητών και επιβολή σημαντικών ποινών φυλάκισης στους καταδικασθέντες διακινητές.

  • Μείωση των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε βοήθεια.

  • Μείωση καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες.

  • Καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών που ασχολούνται με το ζήτημα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων και συνεχή επαγρύπνηση από όλες τις υπηρεσίες.

  • Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με κατάλληλο/εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των περιστατικών αλλά κυρίως να γίνεται ορθή προστασία και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων.


Ταυτόχρονα, η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε να είναι αφενός σε θέση να αντιλαμβάνεται κρούσματα εμπορίας ανθρώπων που μπορεί να λαμβάνουν χώρα δίπλα του αλλά και τα ίδια τα θύματα να είναι ενημερωμένα για το πως μπορούν να αντιδράσουν και που μπορούν να αποταθούν.


Ρένα Γιαβάση

Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου

2 views0 comments