Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Θα ήταν ευχής έργο να μην υπήρχε λόγος ύπαρξης  μιας τέτοιας Παγκόσμιας Ημέρας. Δυστυχώς όμως οι πρόσφυγες, εξακολουθούν να είναι εκατομμύρια. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί ευκαιρία για να συναισθανθούμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σπίτι, συγγενείς, φίλους, πατρίδα, κουλτούρα, για να ξεκινήσουν ένα σκληρό και άνισο αγώνα επιβίωσης σε άλλες χώρες. Για να σκεφτούμε τους ανθρώπους που πριν τη βαρβαρότητα του πολέμου έκτιζαν τη ζωή, την οικογένεια, τα όνειρα τους. Για να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή τους.


Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους στηρίξουμε. Να δημιουργήσουμε κατάλληλες υποδομές υποδοχής και ένταξης.


Για τούτο και πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη μεταναστευτική πολιτική, η οποία να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού της Κύπρου, και τις κοινωνικές δυνατότητες για την ενσωμάτωση των μεταναστών.


Μα κυρίως χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να στηρίζεται, στις αρχές του ανθρωπισμού στην αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών, αλλά και στην αρχή ότι θα πρέπει να προσφέρονται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Θα πρέπει ακόμα να στηρίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, από πλευράς μισθοδοσίας και από πλευράς όρων εργοδότησης.


Χρειαζόμαστε μια πολιτική που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά.

Και ποτέ να μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι Ελληνοκύπριοι βρεθήκαμε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 σε αυτή τη δύσκολη θέση.


Ανδρέας Θεμιστοκλεόυς - Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

6 views0 comments