Να επιδιώξουμε κυρώσεις με κόστος στην Τουρκική οικονομία

Η απόφαση των Βρυξελλών ήταν η αναμενόμενη. Δεν θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναγνωρίσει μια παρανομία η οποία εξόφθαλμα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων γειτονικών κρατών.


Ταυτόχρονα ήταν αναμενόμενη γιατί είναι και μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο και την Ελλάδα που είναι κράτη μέλη της Ευρώπης, αλλά και την Αίγυπτο. Όμως, επαναλαμβάνω, ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις και διακηρύξεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ αρνητικό κλίμα και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ κατά της επεκτατικής πολιτικής και της επιθετικότητας Ερντογάν.


Αυτό το κλίμα πρέπει να το αξιοποιήσει και η Κύπρος και η Ελλάδα και θα πρέπει να επιδιώξουμε πλέον την επιβολή κυρώσεων που θα έχει κόστος, όχι πάνω σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά πραγματικό κόστος πάνω στην τουρκική οικονομία. Μόνο αυτή τη γλώσσα αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν και η τουρκική Κυβέρνηση κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.


Παράλληλα επιμένω ότι η καλύτερη απάντηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας θα είναι η υπογραφή καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών. Για να διευκολύνουμε την Αίγυπτο θα πρέπει κατά την άποψή μου να γίνει τριμερής διάσκεψη και σε αυτή την τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου πρώτα να υπογράψει τη συμφωνία η Κύπρος με την Ελλάδα και αμέσως μετά η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

9 views0 comments