Κυπριακό - Παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζονται και εντείνονται με την έλευση του Γιαβούζ στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Όμως μέχρι να παρθούν μέτρα και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα υπάρχει πολύς και κρίσιμος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.


Για αυτό και η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να:


1. Θέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.


2.Φροντίσει όπως η Επιτροπή άμεσα ετοιμάσει και καταθέσει πρόταση μέτρων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να φροντίσει ώστε τα μέτρα που θα προταθούν να είναι αποτελεσματικά και να δημιουργούν πραγματικό κόστος στην Τουρκία.


3. Εργαστεί παρασκηνιακά έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των κρατών μελών.


Ταυτόχρονα χαιρετίζουμε τη χθεσινή δήλωση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής κυβερνητικού σχεδιασμού στις διεθνείς σχέσεις και διπλωματίας κ. Γιώργου Φίλη, όπου εξήγγειλε την άμεση σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Ελλάδα.


Αυτό αποτελεί και μια πάγια θέση της Συμμαχίας Πολιτών και ευελπιστούμε ότι το παράδειγμα της Ελλάδας θα το ακολουθήσει σύντομα και η Κύπρος. Όλα τα σοβαρά κράτη έχουν Συμβούλιο Ασφαλείας, όλα τα σοβαρά κράτη έχουν στρατηγική και είναι προετοιμασμένα για κάθε επιλογή και ενδεχόμενο.


Είναι αδιανόητο, η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ημικατοχή και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, να μην έχει θεσμοθετημένο ένα τέτοιο θεσμό και να στηρίζεται μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο στην παρούσα φάση ακόμη να συνεδριάσει!

3 views0 comments