Η Συμμαχία Πολιτών για μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης.


Δήλωση του Αντιπροέδρου Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιου βουλευτή στην επαρχία Λευκωσίας με το συνδυασμό «ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία», Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Όπως είχαμε προειδοποιήσει από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση - και δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν - η Τοπική Αυτοδιοίκηση για άλλη μια φορά χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογικό εργαλείο.

Δέκα χρόνια συζητήσεις, διαβουλεύσεις και μελέτες κατέληξαν και πάλι στα συρτάρια αφού για άλλη μια φορά στη συζήτηση, επικράτησαν οι κομματικές ατζέντες και όχι η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.


Το παράδοξο απ’ όλη αυτή τη συζήτηση που προηγήθηκε, είναι ότι σε μεγάλο βαθμό υπήρξε συμφωνία για τα ουσιαστικά ζητήματα απ’ τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νομοσχέδια τα οποία κατάθεσε η Κυβέρνηση, με εξαίρεση κάποιες αντιδράσεις που ίσως να ήταν και δικαιολογημένες. Αντί η Βουλή ν’ αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθηνής και να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή εστιάζοντας στο να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις και συναινέσεις για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, δυναμίτισε το κλίμα τροποποιώντας σε μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο και διαφοροποιώντας ακόμα και τις συνενώσεις, για να ικανοποιήσει τα «κομματικά θέλω». Μ’ αυτή της τη στάση έχει δημιουργήσει περεταίρω συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων και μεταξύ της Κυβέρνησης και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Η πρόταξη διαφόρων επιχειρημάτων από την πλειοψηφία των κομμάτων για να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους τους, καθώς και να αποκομίσουν διάφορα κομματικά οφέλη , αλλά και το γεγονός ότι, επικαλούνται την επιθυμία των πολιτών επιλεκτικά και ευκαιριακά μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, φανερώνει και τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να μην περάσει η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τέτοιες συμπεριφορές βεβαίως και συμβάλλουν στη πολιτική απαξίωση, αφού για κάποιους όλα φιλτράρονται μέσα απ’ τα κομματικά οφέλη.


Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας και τη δυσαρέσκεια μας, για την τροπή που έχει πάρει το θέμα και υπογραμμίζουμε ότι για άλλη μια φορά τα κομματικά καπρίτσια ορισμένων, θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των μεγάλων περιαστικών κοινοτήτων που παραμένουν εγκλωβισμένοι και εξαρτημένοι από τις μικρές χορηγίες και τις επαρχιακές διοικήσεις, με ανεπαρκείς μηχανισμούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις απαιτήσεις των πολιτών.