Η Συμμαχία Πολιτών για απομόνωση Τουρκίας και Κυπριακό

Η επιθετική και επεκτατική πολιτική του Ερντογάν και η δικτατορική του διακυβέρνηση, οδηγούν σταδιακά την Τουρκία σε απομόνωση και την τουρκική οικονομία σε ύφεση. Είναι η κατάλληλη ώρα για να εξασφαλίσουμε υποστήριξη για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού, επιδεικνύοντας υψηλή διπλωματική τεχνική.

Ένα άκρως αρνητικό περιβάλλον διαμορφώνεται για την Τουρκία, αφού εν μέσω της ασταμάτητης κατρακύλας της τουρκικής λίρας, από τη μια ο Καναδάς επέβαλε εμπάργκο των εξαγωγών drones υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία ενώ η Ρωσία διέκοψε όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία, ούτως ώστε η Άγκυρα να σταματήσει τις στρατιωτικές επαφές με το Κίεβο. Παράλληλα το ρήγμα ΗΠΑ – Τουρκίας παραμένει αγεφύρωτο με πολλά σημαντικά θέματα να παραμένουν άλυτα.


Δεν μπορεί εξάλλου να αγνοηθεί η οργισμένη αντίδραση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο «δικτάτορα» με αφορμή την υποτιμητική συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η προσβλητική στάση του Τούρκου Προέδρου έναντι της Προέδρου της Κομισιόν δημιούργησε αρνητικό κλίμα στην ΕΕ, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων στην Άγκυρα.


Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να εντείνουμε τη διπλωματική μας προσπάθεια με σωστή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, για να ενισχύσουμε την κρατική μας υπόσχεση και να εξασφαλίσουμε στήριξη για δίκαιη λύση του Κυπριακού.