Η Συμμαχία Νέων συμμετέχει και στηρίζει την κοινωνική πλατφόρμα «Στέγη για Όλους»

Η Συμμαχία Νέων συμμετέχει και στηρίζει την κοινωνική πλατφόρμα «Στέγη για Όλους». Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τους εξευτελιστικούς μισθούς και  τα πολύ υψηλά ενοίκια και τιμές στην αγορά σπιτιού έχουν οδηγήσει τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες σε αδιέξοδο ως προς το δικαίωμα της αξιοπρεπούς στέγασης.


Αρκετές οικογένειες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την οικογενειακή τους στέγη από τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εκποιήσεις, τα ενοίκια έχουν ανέβει σε δυσθεώρατα ύψη και καθιστούν την οικονομική επιβάρυνση δυσβάστακτη για πολλές οικογένειες. Η δυνατότητα δανειοδότησης για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη.  Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Κύπρος αντιμετωπίζει το φαινόμενο των αστέγων.


Τα στεγαστικά σχέδια που αφορούσαν πρόσφυγες, νεαρά ζευγάρια, χαμηλά αμειβόμενους και άλλες ευάλωτες ομάδες ουσιαστικά τερματίστηκαν.  Οι κοινωνικοί οργανισμοί στεγαστικής πολιτικής αδρανοποιήθηκαν.  Τα νομικά εργαλεία που δόθηκαν από την κυβέρνηση στις τράπεζες στο όνομα της αντιμετώπισης των ΜΕΔ  για ιδιωτικές εκποιήσεις εξπρές οδηγούν σε άστεγους.   Οι πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση για προσέλκυση ξένων επενδύσεων ανέβασε τα ενοίκια σε δυσθεώρατα ύψη.


Είναι επείγουσα κοινωνική ανάγκη η δημιουργία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής.  Για αυτό και η Συμμαχία Νέων συνδημιούργησε με την κοινωνική πλατφόρμα ένα πακέτο μέτρων και προτάσεων για να γίνει πράξη το αναφαίρετο δικαίωμα στη στέγη. Η κοινή αφετηρία όλων όσων έχουμε συνασπιστεί σ’αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι η  στέγη δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων, ούτε μπορεί να μετατρέπεται σε κοινό εμπόρευμα. 

Με τη δημιουργία της κοινωνικής πλατφόρμας στοχεύουμε στη διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος. 


Συμμαχία Νέων

35 views0 comments