Δηλώσεις Γ. Λιλλήκα στην Επιτροπή Οικονομικών για εκποιήσεις

Η ίδια η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά ανατρέπει την όλη πολιτική επιχειρηματολογία των τελευταίων χρόνων της Κυβέρνησης ότι έχει σωθεί το τραπεζικό σύστημα. Ουσιαστικά στηρίζεται, πολιτικά μιλώντας, πάνω σε ενδεχόμενους κινδύνους που θα απειλήσουν το τραπεζικό σύστημα Και αυτή η κινδυνολογία επανέρχεται κάθε φορά που το Κοινοβούλιο επιχειρεί  να δώσει λύσεις που να προστατεύουν έστω και κατά ελάχιστον τους δανειολήπτες που είναι θύματα της οικονομικής κρίσης και όχι αυτούς που αποκαλούμε στρατηγικούς κακοπληρωτές.


Πέραν τούτου οι προτάσεις που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν σήμερα δεν βρίσκουν σύμφωνους ούτε την Κεντρική Τράπεζα ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και για τη δική της πρόταση η Κεντρική Τράπεζα έχει επιφυλάξεις και για αυτό ζήτησε χρόνο για να καταθέσει άλλη πρόταση πιο ολοκληρωμένη μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Κανένας δεν εγγυάται ότι όποια από τις δυο προτάσεις εγκριθεί από την ολομέλεια την Παρασκευή δεν θα αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Θα πρόκειται για νέα νομοθεσία. Άρα διατηρεί το δικαίωμα ο Πρόεδρος τους ίδιους ακριβώς λόγους να αναπέμψει την πρόταση.

Κάτι ακόμη πιο οδυνηρό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή οι μισοί δανειολήπτες δεν θα καλύπτονται γιατί απλούστατα οι εξουσίες που δίνονται και η διαδικασία που προτείνεται μέσω του Επιτρόπου δεν καλύπτει εκείνες τις εταιρείες ή τα επενδυτικά ταμεία που έχουν εξαγοράσει δάνεια και ταυτόχρονα έχουν ενυπόθηκα δάνεια την πρώτη κατοικία. Γιατί δεν έχει αρμοδιότητα ο Επίτροπος να διαμεσολαβεί μεταξύ αυτών των ιδρυμάτων και των δανειοληπτών. Άρα, θα έλεγα, ότι αυτό που επιχειρεί σήμερα η Επιτροπή και την Παρασκευή η ολομέλεια θα είναι μια τρύπα στο νερό.


Όσον μας αφορά, σίγουρα θα καταψηφίσουμε την αναπομπή του Προέδρου. Από εκεί και πέρα θα δούμε τί θα προκύψει μέχρι την Παρασκευή που θα συνέλθει ξανά η Επιτροπή Οικονομικών. Αν υπάρξουν προτάσεις νόμου οι οποίες όντος να προσφέρουν μια κάποια προστασία στους δανειολήπτες για να μην χάσουν την πρώτη κατοικία και οι οποίες λύσεις να είναι και εφικτές, εφαρμόσιμες, εύκολα προσβάσιμες  στους δανειολήπτες και όχι περίπλοκές σε βαθμό που να μην προσφεύγει πλέον ο δανειολήπτης για να διεκδικεί τα δικαιώματα του. Το σημαντικό είναι ότι θα προστατευτεί τουλάχιστον το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του δανειολήπτη όπως και του κάθε πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.


Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

40 views0 comments