Επιστολές / Ερωτήσεις

26.06.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Υπουργείο Εργασίας

Γιώργος Λιλλήκας

Παρακαλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να μας αποστείλει τα  εξής στοιχεία σχετικά με τις εισφορές που εισπράχτηκαν από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις τα τελευταία 3 χρόνια και τις πληρωμές (ανεργιακό, συντάξεις κλπ.):


• της ξενοδοχειακής βιομηχανίας 
• της  τουριστικής βιομηχανίας ( εστιατόρια, κέντρα αναψυχής  κλπ.) 
• όλου του εποχιακού προσωπικού ανά κλάδο και ανά χρόνο 

26.06.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Υπουργείο Εσωτερικών

Γιώργος Λιλλήκας

Παρακαλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να μας ενημερώσει  με την εξέλιξη σχετικά με το αίτημα για τοποθέτηση ανελκυστήρα στην πολυκατοικία στην οδό Κομητών 7, στον Κυβερνητικό Οικισμό Αγ. Ανάργυροι ΙΙ, στην Λάρνακα. Έχουμε ενημερωθεί πως έχουν εξασφαλιστεί οι συγκαταθέσεις όλων των ιδιοκτητών όμως το έργο δεν προχωράει. Θα θέλαμε να μάθουμε που βρίσκεται το όλο θέμα.

22.04.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Γενικός Εισαγγελέας

Γιώργος Λιλλήκας

Επιστολή για Έρευνα για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα των αστυνομικών αρχών στις περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων- προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Θέμα: Έρευνα για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα των αστυνομικών αρχών στις περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων

Η περίπτωση του αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς που δολοφόνησε τις Mary Rose και Arian Palamas Lozano και ενδεχόμενα και τη Σιερα, κόρης της πρώτης, έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αστυνομικές αρχές στην περίπτωση που ένα πρόσωπο δηλωθεί ως «ελλείπων». 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, 32 γυναίκες, στην τεράστια πλειοψηφία αλλοδαπές, έχουν δηλωθεί ως ελλειπούσες τα τελευταία χρόνια.

 

Η πρόσφατη περίπτωση του φόνου των δύο γυναικών από τις Φιλιππίνες, γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς το τι έπραξαν οι αστυνομικές αρχές πριν την ανακάλυψη της σορού του πρώτου θύματος. 

Ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες; Έγιναν όλες οι νενομισμένες έρευνες για εντοπισμό τους;

 

Υπάρχει περίπτωση, επειδή η εξαφάνιση αφορούσε αλλοδαπές γυναίκες, το ενδιαφέρον και οι έρευνες των αστυνομικών αρχών να ήταν ελλιπείς και όχι οι νενομισμένες; Αν ναι, αυτό οφείλεται σε οδηγίες ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται ανάλογα με την εθνικότητα του προσώπου που εξαφανίστηκε ή πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία σε χαμηλότερα στρώματα του αστυνομικού σώματος;

 

Αν και η αξία των ερευνητικών επιτροπών έχει πληγεί (όχι από την ποιότητα των ευρημάτων και πορισμάτων τους αλλά από αυτούς που καταδεικνύονται ως υπεύθυνοι), εντούτοις πιστεύω ότι θα πρέπει να παρέμβετε αυτεπάγγελτα διορίζοντας Ανεξάρτητη Επιτροπή για διερεύνηση των διαδικασιών και των ερευνών που ακολουθήθηκαν σ’ αυτές τις περιπτώσεις. 

 

Όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές πρέπει να αποδοθούν. Ταυτόχρονα να εντοπιστούν τα κενά, ελλείψεις ή αδυναμίες για να διορθωθούν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν σε μελλοντικές περιπτώσεις. 

 

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών 

 

Κοινοποίηση: Υπουργό Δικαιοσύνης 

     Αρχηγό Αστυνομίας 

19.04.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Βουλή των Αντιπροσώπων

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κο Άγγελο Βότση 

Αγαπητέ κύριε Βότση, 

 

Παρακαλώ όπως ζητηθεί εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών, ο κατάλογος με τους 328 κάτοχους αξιογράφων που αποζημιώθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου με εξωδικαστικό ή άλλο διακανονισμό. 

Αν αυτός ο κατάλογος έχει ζητηθεί ήδη και δεν έχει παραδοθεί ακόμη σας παρακαλώ όπως με ενημερώσετε. 

Αν έχει σταλεί σας παρακαλώ όπως μας τον κοινοποιήσετε. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

09.04.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Βουλή των Αντιπροσώπων

Γιώργος Λιλλήκας - Γιώργος Περδίκης

Επιστολή Προς ΠτΒ για  Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων

Κύριο Δημήτρη Συλλούρη

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

9 Απριλίου 2019

 

Θέμα: Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Κεντρική Τράπεζα σας έχει αποστείλει τον κατάλογο Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (μεταξύ αυτών και Βουλευτών) που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

 

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την Κυπριακή Κοινωνία. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θεωρεί ότι Αξιωματούχοι του Κράτους και γενικότερα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για προνομιακή μεταχείριση. 

 

Θέλουμε επί τούτου να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θεωρούμε ότι είναι μεμπτό ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Η οικονομική κρίση και αντικειμενικά προβλήματα μπορεί να μην επέτρεψαν σε ένα πολιτικό πρόσωπο, όπως και σε άλλους πολίτες, να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ενδεχόμενα, όμως, κάποια πολιτικά ή συγγενικά τους πρόσωπα να εκμεταλλεύτηκαν το όλο σύστημα ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους. 

 

Τα όσα διαδραματίστηκαν με τις Τράπεζες, τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, έχουν πληγώσει το κύρος και την αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων, των πολιτικών κομμάτων καθώς και θεσμών. Η ανωνυμία οδηγεί στη γενίκευση και την ισοπέδωση με αποτέλεσμα να επιτείνεται η απαξίωση έναντι του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος. 

 

Ήδη ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δημόσια εγείρει ζήτημα για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων Βουλευτών που νομοθετούσαν για τα ΜΕΔ ενώ οι ίδιοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

 

Είχαμε εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Ελέγχου, όμως, η Επιτροπή δικαίως είχε αποφασίσει όπως αυτό συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής Έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε την κοινωνία ότι προβάλλονται προβλήματα και προσκόμματα στην διενέργεια της έρευνας του. 

Με αυτά τα δεδομένα και πραγματικότητες, για προστασία του θεσμού της Βουλής αλλά και όσων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων δεν διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτό, σας ζητούμε, κύριε Πρόεδρε, όπως δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα που σας κοινοποίησε η Κεντρική Τράπεζα. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση που απαιτούν και που δικαιούνται και ικανοποιείται και η αρχή «όλα στο φως».

 

Δεν τίθεται θέμα παραβίασης του Νόμου για Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με γνωματεύσεις των αρμόδιων αρχών η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος υπερέχει της προστασίας προσωπικών δεδομένων για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. 

Γιώργος Λιλλήκας 

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

 

Γιώργος Περδίκης 

Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

05.04.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Βουλή των Αντιπροσώπων

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κο Άγγελο Βότση 

Αγαπητέ Άγγελε,

 

Σχετικά με το θέμα " Ο Περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2019"(Αρ. Φακ. 23.01.060.003-2019), του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών, θα ήθελα να παραθέσω και γραπτώς την θέση μας.

 

Για την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, είναι θέμα αρχής όπως ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται το ίδιο βάση της Αρχής της μη διάκρισης. Συνεπώς και στο θέμα των αποσπάσεων των εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου, θα πρέπει να ισχύει το ίδιο που ισχύει και στους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου. Όλα τα ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως προσλήψεις, προαγωγές, μεταθέσεις, αποσπάσεις, πειθαρχικός έλεγχος κλπ, πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού απο την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, θεσμικά ανεξάρτητη αρχή. Ο ορισμός πολιτικού προισταμένου, εν προκειμένω του Υπουργού Οικονομικών, ως αρμόδιας αρχής για ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Υπηρεσίας αποδυναμώνει/εξαφανίζει τη θεσμική θωράκιση και ανεξάρτησία που αυτή πρέπει να απολαμβάνει απο τυχόν κομματικές ή άλλες αθέμιτες παρεμβάσεις. 

13.03.2019 | Αρμόδιος Φορέας: Βουλή των Αντιπροσώπων

Γιώργος Λιλλήκας

Προς Πρόεδρο Επιτροπής Παρακολουθήσεως  Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών

Κο. Ζαχαρία Κουλία 

Αγαπητέ Πρόεδρε,  

 

Τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της τριμελής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αλλά και η δημοσιοποίηση πληροφοριών για πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές που είχαν Μη Εξυπηρετημένα Δάνεια στον Συνεργατισμό θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν. Δεν μπορεί η Βουλή να παραμένει αμέτοχη. 

Για τον πιο πάνω λόγο, εισηγούμαστε όπως εγγραφεί και συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής σας  υπό την μορφή του κατεπείγοντος το πιο πάνω θέμα.  

 

Παρακαλώ στην συζήτηση του θέματος όπως καλεστούν ο Γενικός Ελεγκτής και ο Υπουργός Οικονομικών για να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο. 

 

Ευελπιστώ στην θετική σας ανταπόκριση. 

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.  

  

Με εκτίμηση και φιλικά συναισθήματα,

Γιώργος Λιλλήκας  

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών 

1 / 1

Please reload